יהלומי מעבדה קיימים אמנם כבר מספר עשורים, אך נראה כי רק בעשור האחרון הם זוכים לפופולריות ולהכרה ברחבי העולם. על אף שנהוג לתאר אותם כיהלומים "לא אמיתיים", יהלומי מעבדה למעשה זהים ליהלומי הכרייה – שתהליך ההפקה שלהם כרוך בלא מעט סבל, הן לסביבה והן לאדם. אז מהם בדיוק יהלומי מעבדה וכיצד הם שונים מיהלומי הכרייה? לפניכם כל מה שצריך לדעת בנושא.
מהם יהלומי כרייה?
לפני שנפרט על יהלומי מעבדה, יש להבין תחילה מהם יהלומי כרייה. יהלומי כרייה הם יהלומים שנוצרים באופן טבעי במעמקי האדמה, כ-250 קילומטרים מתחת לקליפת כדור הארץ, בתהליך שאורך אלפי שנים. במהלך הזמן הזה, הפחמן שנמצא באופן טבעי באזורים שונים בכדור הארץ, כמו למשל בדרום אפריקה, סיביר, ברזיל ועוד, נתון לחום וללחץ עצומים, אשר גורמים לאטומים שלו ליצור קשרים ולייצר את המינרל המוכר לנו כיום כיהלום. על מנת להוציא את היהלומים מהאדמה, יש לחפור כ-30 טון אדמה – עניין אשר גורם ללא מעט נזק לסביבה ולבעלי החיים. במדינות מסוימות, תהליך זה כרוך לא רק בפגיעה בסביבה, אלא גם בניצול העובדים ואף בעבדות, ונעשה תוך פגיעה בבני אדם רבים. באפריקה, למשל, בה נכרים כשני שליש מכלל היהלומים בעולם, הכרייה מתבצעת בכפייה או תחת איומים, בתנאי מחיה קשים ותוך הגבלת חופש התנועה של העובדים, פגיעה בגופם ואף הרג שלהם. מסיבות אלה ועוד, כיום יהלומי המעבדה, שמופקים בתהליך ירוק וידידותי לסביבה וללא כל פגיעה בבני אדם, נחשבים לאלטרנטיבה טובה והומנית יותר מיהלומי הכרייה.
מהם יהלומי מעבדה?
יהלומי מעבדה הם יהלומים, ככל יהלום, והם מיוצרים במעבדה, באמצעות מכשור המדמה את התנאים שאליהם נתונים יהלומי הכרייה שנמצאים במעמקי האדמה, ולכן תהליך היצור שלהם מתבצע ללא כל פגיעה בסביבה או באדם. יהלומי המעבדה נדרשים גם הם לתהליכי ליטוש, ומגיעים במגוון של דרגות ניקיון וצבע שונות עליהן לא ניתן לשלוט – ממש כמו יהלומי הכרייה. בנוסף, הם מתועדים ומדורגים בדיוק כמו יהלומי הכרייה. למעשה, לשכת המסחר האמריקאית קבעה כבר בשנת 2018 כי יש להתייחס ליהלומי מעבדה כאל יהלומים לכל דבר, וכי אין להשתמש במילה "אמיתי" כדי לתאר את יהלומי הכרייה, שכן שני סוגי היהלומים הללו הם למעשה יהלומים אמיתיים, והם זהים בתכונותיהם מכל בחינה – כימית, פיזיקלית ואופטית.
תהליך הייצור של יהלומי המעבדה
כאמור, יהלומי המעבדה מיוצרים באמצעות מכשור ייחודי, שמדמה את התנאים שנוצרים במעמקי האדמה וגורמים להיווצרות יהלומי הכרייה. התהליך במעבדה מתבצע באמצעות הפעלת לחץ אדיר על גושי פחמן, או לחילופין, באמצעות אבקת גרפיט. הלחץ האדיר, יחד עם טמפרטורה גבוהה במיוחד של 1400 מעלות צלסיוס, הופכים את גושי הפחמן או אבקת הגרפיט ליהלום אמיתי לכל דבר ועניין. התהליך, אשר מתבצע באופן סטרילי ומוקפד, אורך מספר שבועות ספורים – עניין המאפשר לא רק לחסוך את הסבל שנגרם לאדם ולסביבה בתהליך הפקת היהלומים, אלא גם מאפשר למכור אותם במחירים נוחים יותר ולהנגיש אותם לאנשים רבים יותר ברחבי העולם.